2017. feb 05.

Mit tanulhatunk a svédektől?

írta: pcsj
Mit tanulhatunk a svédektől?

   Már szó volt a dán hyggéről (ITT), a téli barátságtalan idő kapcsán. Úgy tűnik, érdemes tanulni a skandinávoktól, mert újabban egy svéd "elmélet" van terjedőben: a lagom! Ami a svédeknél nem új találmány, csak most fedezte fel magának a nemzetközi közönség, mert tanulságos dolgokat rejt a mai ember számára. 
a_koncepcio_krealas_2.jpg

   A lagom jelentése: "nem túl kevés, nem túl sok", "pont jó", "pont elég". A hyggéhez hasonlóan ez tágabb, filozofikusabb értelemben (is) értendő: visszafogottságra, önfegyelemre, egyensúlyra, fenntarthatóságra, környezettudatosságra buzdít. Ezeket az elveket nagyjából életünk minden területén alkalmazhatjuk, de mi most maradjunk a lakberendezésnél.

Egyszerűségre törekvés, visszafogottság

   Megnyugodhatunk, a lagom szerint nem muszáj a legdrágább, legdizájnosabb bútorokat megvennünk és túlbonyolítanunk a lakásdekorációt, illetve a berendezést. Emlékszünk, ne legyen "túl sok", inkább egyszerű (de nagyszerű), letisztult, légies!

Fenntarthatóság, környezettudatosság

   Válasszunk természetes anyagokat (a lehető legtermészetesebb formájukban), illetve újrahasznosítható (vagy újrahasznosított) anyagokból készült tárgyakat, bútorokat. A többi alapvető környezettudatos alapelvet pedig már mindenki ismeri: szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékos izzók és háztartási eszközök stb. Minden kis lépés számít.

Egyensúly

   A lelki egyensúly, lelki béke egyik alapeleme a káosz megszüntetése magunk körül. Lomtalanítsunk, rendszerezzünk és tároljunk okosan! 

Önfegyelem

   Hogy jön az önfegyelem a lakberendezéshez? Például mikor hirtelen felindulásból shoppingolgatunk ezt-azt, amikről később kiderül, hogy annyira mégse passzol a lakás designba. Na, ilyenkor lenne szükségünk önfegyelemre. A koncepció kapcsán már említettem. Csak semmi kilengés!;)

  Ez mind lagom.  

  Ha megnézünk pár skandináv stílusú enteriőrt, rájövünk, hogy a svédek nem vizet prédikálnak, tényleg így is élnek. Gondoljunk csak A NAGY SVÉD bútoráruházra, pont ezt a vonalat képviselik: egyszerű, praktikus és relatív olcsó bútorok és rengeteg ötletes apróság, amik megkönnyítik az életünket. Na, de ez itt nem a reklám helye...:)


FOLLOW ME 

Szólj hozzá

Lélek OTTHON Skandináv Hygge Lagom