2017. jan 23.

Az otthonos otthon kellékei

írta: pcsj
Az otthonos otthon kellékei

   Gyakran előfordul, miután berendezünk egy szobát, hogy azt érezzük, valami nem stimmel. Pedig tetszenek a bútorok, a színek, minden. De valahogy nem áll össze a kép. Valami hiányzik.

home_1.jpg

   Ilyenkor általában az otthonosság érzete, az otthon melege hiányzik a térből. Egyszerűen nem barátságos a hangulat. Ez pedig többnyire a részleteken múlik (ahol az ördög is rejlik). 

 

Lakástextilek

   Nagyon fontos szerepük van az otthonosság kialakításában, ezért ne spóroljuk ki a lakás designból a szőnyegeket, párnákat, függönyöket, ágytakarót stb.! Természetes, puha anyagokat válasszunk és ne féljünk a színektől!

Növények

   Az egészséges növények, virágok olyan élőlények, akik mindig mindenkire pozitív hatással vannak (ilyet még a kutyák, cicák sem tudnak:). Kicsit közelebb hozzák a természetet a mesterséges környezetbe. Ha nincs erkélyünk, kertünk, mindenképp nevelgessünk otthon pár növényt! 

Fények

   A fényviszonyok is nagyon meghatározóak. Ha az adott szobának csak egy kicsike ablaka van, mindenképp kompenzáljunk mesterséges fényekkel, de ügyeljünk rá, hogy ne hideg fényű izzókat használjunk! (Ezektől is érezhetjük barátságtalannak a szobát.) Legyen valamilyen hangulatvilágításunk is: több kisebb lámpa, fényfüzér (pl. gömbös, ha nem szeretnénk karácsonyi hangulatot idézni), gyertyák stb. 

Személyes tárgyak, emlékek

   Természetesen nem kell múzeumot csinálni a lakásból, de ne is rejtegessük a szekrény mélyén az emlékeinket. Pár személyes tárgy még egy minimál stílusú lakásban is elfér. Vagy épp a saját fotóink, amiket ezerféleképpen kitehetünk (pl. fotófal, fotótapéta, vakrámázott kép).

Könyvek

   Nem tudnám tudományosan alátámasztani, hogy mitől van, de könyvek nélkül kicsit "műtermi" egy lakás, akár régimódinak tűnik, akár nem. A könyvek tudnak valamit, egyszerűen lelket visznek a térbe. És ehhez már 1-2 polcnyi is elég.

 

FOLLOW ME

Szólj hozzá

Lakberendezés Lélek Természet Tervezés Személyiség OTTHON Lakberendezési ötletek