2018. jan 25.

Lakberendezés időseknek

írta: pcsj
Lakberendezés időseknek

   Ha a lakberendezést és az idősebb korosztályt említjük, azt gondolhatnánk, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, hisz az idős embereket egyáltalán nem érdekli a lakberendezés és nincs is rá szükségük.

Tévedés.

age.png

   Az tény, hogy az aktuális trendek és stílusok nem hozzák lázba őket és lakásátalakításon se nagyon szokták törni a fejüket (mert minden úgy van jól, ahogy 30 éve is volt). A lakberendezés viszont nem csak erről szól, hanem arról, hogy élhetőbbé, otthonosabbá és biztonságossá tegye a közvetlen környezetünket, ahol a mindennapjainkat töltjük. A nyugdíjas éveiket töltők pedig szinte az egész napjukat.

   Ha van némi beleszólásunk nagyszüleink, szüleink, idősebb ismerőseink otthonának kialakításába, az alábbi szempontokat vegyük fontolóra:

1. A stílus nem fontos

Ne próbáljunk semmilyen modern stílust idős emberekre ráerőltetni. Nekünk nagyon tetszik, de ők lehet, hogy nem érzik komfortosan magukat benne. 

2. "Akadálymentesítés"

Ahogy öregszünk, egyre kevésbé állunk biztos lábakon és gyakran eleshetünk. Ezért mindenféle "akadályt" szüntessünk meg, amiben meg lehet botlani: sok kisebb-nagyobb szőnyeg, küszöbök, vezetékek stb. Bútorok terén törekedjünk minimalizmusra, legyen minél szellősebb a tér.

Minden ajtó legyen teljesen (90 fokban!) nyitható! 

Ha tehetjük, csúszásmentes burkolatot használjunk az egész lakásban (minimális burkolatváltással) és a fürdőszobában a kád helyett/mellett walk-in (besétálós) zuhanykabint válasszunk. És a kapaszkodókat se felejtsük el!

elderly.jpg

3. Fények

Kiemelten fontos, hogy a megvilágítás az egész lakásban nagyon jó legyen. A fő tevékenységek végzéséhez (konyhai műveletek, fürdés, olvasás) használjunk erősebb izzókat, amik ugyanakkor meleg fényűek (a színhőmérséklet lehetőleg 2700-3000 K között legyen).

4. Vidám, de visszafogott színek

Az idősek emberek valahogy ösztönösen sötét, szomorkás színekkel veszik körbe magukat, ezáltal a lakás is és a hangulatuk is szomorkás lesz. Próbáljunk okosan vidám, meleg színeket becsempészni az otthonukba (és az öltözködésükbe)!

 elderly2.jpg

5. Kényelem

Szóljon minden a kényelemről és az ülőalkalmatosságokról. Nagy, kényelmes fotel olvasáshoz, tv nézéshez, magasított (bár)szék a konyhában, hogy ülve is lehessen tevékenykedni, kis ülőke a zuhanyzóban stb. 

6. Tárolás 

Nagyon fontos a jól átgondolt, rendszerezett tárolás. Egyrészt, hogy ne legyen minden szem előtt (annál kevesebb akadály és kupi), másrészt, hogy mindennek meglegyen a maga helye. Használjunk felcímkézett tárolókat, hogy egy feledékenyebb ember is könnyebben megtalálja, amire szüksége van. 

elderly3.jpg

7. Emlékek

Akármennyire is szeretnénk, ne próbáljunk minden mütyűrt száműzni a lakásból, mert ami nekünk csak porfogó, az egy idős embernek kedves emlék és a biztonságérzetét erősíti, hogy legalább bizonyos tárgyak állandóak az életében. Természetesen korlátokat azért lehet szabni a nagyon elburjánzó gyűjteményeknek.:)

8. Biztonság

Gondoljunk a külső biztonságra is, hisz egy idős ember a betörőkkel, csalókkal szemben is nagyon védtelen lehet. Például egy biztonsági bejárati ajtó, riasztó vagy videó kaputelefon már sokat segíthet. 

+ 1: Vegyük fontolóra valamilyen háziállat beengedését a lakásba! Különösen egyedül élő idős emberekre lehet elképesztően pozitív, terápiás hatással egy cica vagy kutya. Tehát megéri állatbaráttá tenni a lakást, egy kis szőr a kanapén igazán belefér...:)

pet_nook.jpg   Az idős emberek többsége hallani sem akar költözésről, mert az állandóság egyfajta biztonságérzetet ad nekik. Ezért először azt az otthont próbáljuk minél inkább az igényeikhez alakítani (apró változtatásokkal), ahol életük nagy részét töltötték. Minél idősebb az ember, annál fontosabb az otthonhoz való lelki kötődés!

Tippek lakásvásárláshoz

Ha mégis költözésre kerülne a sor, olyan otthont válasszunk:

- amihez tartozik egy kis kert, de minimum egy kis erkély, hogy könnyen lehessen levegőzni és legyen némi kapcsolat a természettel;

- ami világos és napfényes (déli, délkeleti tájolású);

- ahol nem kell lépcsőzni, vagy csak minimálisan (hiába van lift, ha elromlik, se le, se fel);

- ami nincs messze olyan rokonoktól, ismerősöktől, akik baj esetén gyorsan segíteni tudnak...

 

De mind közül a legfontosabb, hogy legyünk megértőek, együttműködőek és ne erőltessünk semmit! :)

 

FOLLOW ME

(Fotók: klikk a képre!) 

Szólj hozzá

Lélek Biztonság OTTHON Idősek