2017. feb 01.

Otthonteremtők ars poeticája

írta: pcsj
Otthonteremtők ars poeticája

   Egy korábbi posztomat folytatva most megosztom a lakberendezéssel kapcsolatos ars poeticámat, amit nem én írtam (sajnos:), de minden szavával egyetértek, ezért nagyon magaménak érzem. Megszívlelendő. 

random_acts_of_kindness_day.jpg

   "A lakott enteriőr nem színházi díszlet, hanem valós életünk tükre. Fontos tehát a tér pszichológiája, a színekben rejlő lehetőségek, az optikai hatások, a minták rendszere, az anyagok, formák és struktúrák összeválogatása, és természetesen mindezek aránya, amelyekből összeáll az a komplex világ, amit röviden stílusnak nevezünk. A jól berendezett lakás stílusának abból a millió ingerből kellene felépülnie, ami a bentlakók életérzéseiben, élményeiben, vágyaiban gyökerezik. A lélek természetrajza a kulcs ahhoz a világhoz, amiből az enteriőrtervező / lakberendező otthont varázsol majd. 

   A lakás emberi kapcsolatok környezete, ahol különböző életszakaszok váltják egymást, vagy működnek párhuzamosan. Az enteriőr tehát - akarva-akaratlanul is - sorstérképek háttereit festi időről időre.

   Az otthon, ha nem válik valamennyi igényünk kielégítésének helyszínévé, pusztán berendezett terek halmaza. Mindezek feltérképezéséhez fontos ismerni az együttélők életkorát és szinte teljes napi tevékenységét külön-külön és együtt is (...), hogy milyen viszonyban vannak a térrel, a színekkel, milyen stílus- és formavilág az, amihez közük van. Minden ember térismerete ugyanis személyes tapasztalatain nyugszik. Ettől függ, melyik közeg vonz minket, és melyik taszít. Érdemes erre az alapra hagyatkozni."

Így.

/Kiss Edit-Gulyás Judit: Harmonikus enteriőrök/

 

FOLLOW ME 

 

Szólj hozzá

Lélek Inspiráció OTTHON