2017. sze 24.

A boldog és hosszú élet japán titka: ikigai

írta: pcsj
A boldog és hosszú élet japán titka: ikigai

Ha már korábban szó esett a skandináv boldogság titkáról (hygge és lagom), essék szó a távol-keleti megközelítésről is, úgy is mint ikigai.
A japán elmélet szerint a cél az ikigaiunk (~életcélunk) megtalálása, azaz a saját életünk értelmének, boldogságának felderítése, "amiért reggel érdemes felkelnünk". ikigai2.jpg

Köztudott, hogy a japánok élnek legtovább, amit tudósok szerint az élethez való hozzáállásuknak köszönhetnek (a táplálkozás mellett). A japán kultúrában az egészség egyik alapvető tényezőjének tartják az állandó mentális és fizikai aktivitást. Minél inkább tele a naptárad, annál jobb, különben lelassulsz és eltávolodik a lelked az ikigaiodtól. (Kicsit vigasztalódhatunk ezzel a gondolattal a mai túlpörgött világunkban...) Természetesen ez nem csak a szakmai teendőidre vonatkozik, hanem a személyes kapcsolataidra is. 

Ikigai: The happiness of always being busy. Keeping your mind and body busy.

Ahhoz, hogy közelebb kerülj az ikigaiodhoz, 4 kérdést kell feltenned magadnak.

1. Mit szeretsz (csinálni)?

Hector Garcia (az Ikigai - A hosszú élet japán titka c. könyv szerzője) szerint az első lépés, hogy megtaláld azt a tevékenységet, amitől flowban vagy, amiben úgy el tudsz mélyedni, hogy a külvilág és az időérzékelésed is megszűnik. (Ezt pont a legutóbbi bejegyzésben emlegettem, a siker kapcsán.) Milyen típusú tevékenység ez?

2. Miben vagy jó?

Mihez van tehetséged? Mik a hobbijaid, a szenvedélyeid? Foglalkozz velük minél többet!

3. Mire van szüksége a világnak belőled?

Ez a legizgalmasabb kérdés. Milyen képességeid, adottságaid, értékeid vannak, amikre leginkább szüksége lehet a (szűkebb és tágabb) környezetednek? 

4. Miért lehetnél megfizetve?

A fenti kérdésekre adott válaszaidat elemezve közelebb kerülhetsz ahhoz a területhez, szakmához, amit szívvel-lélekkel, hivatásként űzhetsz. Ez fontos összetevője a boldog életnek. 

ikigai.jpg

Lakberendezés

Ha már egy poszton belül említettem a japán és skandináv gondolkodásmódot, meg kell, hogy említsem az év egyik lakberendezési trendjét, a japandit, ami nem más, mint a japán és a skandináv stílus keverése. 

A japán egyszerűség, minimalizmus és a wabi sabi elv (a tökéletlenségben rejlő szépség megtalálása), illetve a skandináv formavilág nagyon izgalmas kombinációt ad. Letisztult vonalak, tiszta funkcionalitás, természetesség.

Nekem tetszik!

japandi.jpg
japandi2.jpg

japandi3.jpg

További inspiráció a japán és a skandináv stílushoz a Pinterest oldalamon...

 

FOLLOW ME

Szólj hozzá

Japán Lélek Boldogság OTTHON Skandináv Japandi