2018. jan 13.

Gyógyír a téli depire: hygge

írta: pcsj
Gyógyír a téli depire: hygge

   Ilyenkor januárban már kezd egy kicsit mindenkinek elege lenni a télből. Hideg van, alig süt a nap, rövidek a nappalok, a karácsonyi mámornak is vége. Pedig itt nálunk még nem is olyan "súlyos" a helyzet, mint például a skandináv országokban, ahol még hidegebb van, még rövidebbek a nappalok, még hosszabb a tél. A dánok tudnának mesélni, hogy kell túlélni a cudar időt. Meg is van rá a maguk receptje: hygge!

   A hygge tulajdonképpen a melegség és intimitás megteremtését jelenti az otthonunkban, a kapcsolatainkban, a mindennapokban. Pont ez az, amire most szükségünk van! (Nem csak télen, de ilyenkor különösen.)

hygge.jpg

   A hygge, mint filozófia, a jelen pillanat megéléséről, az élet apró örömeinek élvezetéről szól. Lelassulunk, kizárjuk a zavaró tényezőket és egymásra vagy magunkra figyelünk. Jól hangzik. Sőt, nagyon idealisztikusnak hangzik. Mondhatnánk, hogy az élet persze nem erről szól, tele vagyunk problémákkal, feszültségekkel, időhiánnyal... Meik Wiking: Hygge c. könyve szerint viszont pont itt van a lényeg!

A hygge csak akkor létezhet, ha szemben áll valamivel, ami nem hygge. A hygge lényegéhez tartozik, hogy alternatívát biztosít mindennel szemben, ami nem hyggelig az életünkben. A hygge kis időre megóv minket a nem hyggelig dolgoktól. Kell lennie antihyggének, hogy a hygge értékes legyen. Az élet tűnhet feszültséggel telinek, veszélyesnek és igazságtalannak. Gyakran a pénz és státusz körül forog. De a hygge pillanataiban az élet nem ezekről szól.

Néhány hygge-ötlet:

   - a karácsonyi időszak után is vegyük körbe magunkat gyertyákkal, puha párnákkal, pokrócokkal és jó illatokkal (süti sütés, illóolajok), teremtsünk otthonos légkört (erről bővebben ITT)

   - időnként hívjunk át barátokat egy borozós vacsorára

   - főzzünk valami különlegeset, néha felejtsük el a jól bevált recepteket

   - csináljunk spa hangulatot a fürdőszobánkban (gyertyák, zene, habfürdő, könyv stb.)

   - időnként menjünk el szaunázni (szintén skandináv találmány, nem véletlen!), vagy a csodás gyógyfürdőink egyikébe 

   - filmnézés pokróc alatt, popcornnal és valamilyen forró itallal 

   satöbbi... 

A hygge azt jelenti, hogy hozzuk ki a legtöbbet abból, amiből sok van: a mindennapokból.

Teremtsük meg a saját hygge-fílingünket! Gyakorlatilag bármit is csinálunk, ami a lelkünket simogatja, hyggézünk. Csak, hogy tudjuk... :) 

forralt_bor.jpg

 + 1 lakberendezési tipp a hygge jegyében: legyen az egész lakásod jól megvilágított, kellő mennyiségű lokális és hangulatvilágítással, illetve melegfényű izókkal!

UI: A dánok számítanak az egyik legboldogabb nemzetnek, úgyhogy fontoljuk meg! Lehet, hogy tudnak valamit...

hygge2.jpg

FOLLOW ME

(Fotók: klikk a képre!)

Szólj hozzá

Dán Lélek Boldogság Tél OTTHON Skandináv Hygge