2017. feb 16.

6 lakberendezési szabály (design dilemmák esetére)

írta: pcsj
6 lakberendezési szabály (design dilemmák esetére)

Ha saját magunk lakberendezőjeként olykor-olykor elbizonytalanodunk, képtelenek vagyunk döntést hozni bizonyos kérdésekben, az alábbi szabályok átsegíthetnek minket. 

1. Első lépések: kiindulópont és koncepció

   Mielőtt bárminek nekifognánk, tervezzünk. Határozzunk meg egy kiindulópontot, amire építhetjük a lakberendezési koncepciónkat. Ez segít letisztázni az irányvonalat. (A koncepció készítésről bővebben itt olvashatsz: Koncepcióra fel!, egy kinyomtatható segédletet pedig ITT találsz hozzá.)

2. Fókuszpont

   Ha nem tudod, hol is kezdd a szoba berendezését, dekorálását, válassz egy fókuszpontot. A szobába belépve, erre téved a tekintetünk legelőször, ezért hangsúlyozzuk ki ezt a területet. A fókuszban lehet egy kandalló, ablak szép kilátással, nagy tükör vagy kép a falon, nagyobb bútordarab, más színre festett vagy tapétázott fal stb. Hangsúlyozhatunk kontrasztokkal is: fekete-fehér, világos-sötét, durva-sima felületek, különböző textúrák...

focal_point_1.jpg 

3. Színek: 70-20-10 szabály

   Ha harmonikus enteriőrt szeretnél kialakítani és inkább biztosra mennél a színtervezésben, tartsd be a "70-20-10 szabályt", ami a színek arányára vonatkozik. Válassz egy alapszínt, ami legnagyobb mennyiségben jelenik meg a térben (kb. 70%-ban, pl. a falakon, padlón), egy másodlagos színt (kb. 20%, pl. a lakástextileken, bútorokon), és egy harmadlagos színt (kb. 10%, a kiegészítőkön). Lehetőleg az utóbbi legyen a legélénkebb, legmerészebb szín. (Ezeket az arányokat természetesen nem lehet és nem is kell "kidekázni". Olyannyira nem, hogy sokan ezt a szabályt "60-30-10 szabályként" ismerik, tehát ezek csak durva arányok.)

 szinek.jpg

 4. Minták keverésének szabálya

   Ha kicsit tartunk a különböző minták keverésétől, tartsuk be a következő szabályt: egy térben soha ne keverjük a nagy mintákat az apró mintákkal, csakis a nagy mintákat közepesekkel, illetve a közepeseket apró mintákkal. Mindig legyen egy közös szín vagy forma, ami szerepel az egyes mintákon!

patterns_1.jpg

 5. Arányok, egyensúly

   Akár kis lakásban élünk, akár tágasban, ügyeljünk az arányokra. Csábító egy szép nagy sarokkanapé, de tudnunk kell, hogy teret igényel maga körül, különben teljesen elnyomja a helyiséget. Ugyanez vonatkozik minden "nagytestű" bútorra. Szellősebb és egyben praktikusabb  lesz a végeredmény, ha kisebb, könnyebben mozgatható bútorokkal rendezzük be a szobákat. (Később, ha esetleg költözünk, még örülni fogunk ennek a döntésnek.)

   Próbáljuk megérezni, hogy egyensúly uralkodik-e az adott enteriőrben. A szemünk a szimmetriát érzi legkiegyensúlyozottabbnak, de ne ijedjünk meg, nem feltétlenül a szimmetrikus elrendezés az egyetlen módja az egyensúly megteremtésének. Ha például kicsit sok bútor van a helyiség egyik oldalán (az ajtók és ablakok elhelyezkedése miatt), ellensúlyozzunk a másik oldalon egy hangsúlyosabb függönnyel, könyvespolccal vagy képekkel a falon. Kísérletezgessünk és rá fogunk érezni! Csiszolgassuk az arányérzékünket!:)
aranyok2.jpg

 6. Funkció a forma előtt

   Ne felejtsük el, hogy a berendezendő lakásban/szobában ÉLNI fogunk, nap mint nap használni fogjuk, ezért a tervezés során ne hagyjuk, hogy a külcsín elterelje a figyelmet a funkcióról. A kényelemre fókuszáljunk és minden egyes zegzugot próbáljunk praktikusan kihasználni (különösen, ha kis lakásban lakunk).

function2.jpg

   A lakberendezésben az a szép, hogy semmi nincs kőbe vésve, nem egy egzakt tudomány. A szabályok azért vannak, hogy fogódzót jelentsenek bizonytalan helyzetekben... és hogy adott esetben jól megszegjük őket. Magabiztosan!:)

 

FOLLOW ME

 

(Fotók: klikk a képre!)

Szólj hozzá

Lakberendezés Tervezés Szabályok OTTHON Jó tanács